Donna e Mura

Aeilko Timersma

29 maart t/m 30 april

Italiaanse vrouwen en muren, zacht en hard, mooi en lelijk, altijd interessant. Vanaf zijn eerste reis naar Italië is Aeilko Timersma geïntrigeerd door beide, het liefst in combinatie.

Muren zijn in Italië nog steeds een actueel communicatiemiddel. Overlijdensberichten worden aan de muur geplakt naast aankondigingen van muziek of theateroptredens en reclame voor producten. Gemeentes kondigen dorpsfeesten aan of kerkelijke processies. Poster plakken, poster afscheuren, poster plakken, poster afscheuren en dat soms tientallen keren: het levert mooie plaatjes op. Aan de ene kant het gescheurde, gerafelde beeld dat het gevoel oproept van verval, aan de andere kant de belofte van terugkerende toekomst door het steeds weer opnieuw plakken van nieuwe posters.Vele lagen cultuur over elkaar en naast elkaar. Ook lege muren, afgebladderde muren, gebarsten muren geven een boodschap door. Natuurlijk is in Italië graffiti een veel gebruikte vorm om politiek gekleurde boodschappen te uiten. Maar de meeste teksten op Italiaanse muren spreken van liefde…

Aeilko Timersma is een portretfotograaf uit Groningen met een voorkeur voor natuurlijk licht. De meeste foto’s maakt hij buiten en vaak maakt hij daarbij gebruik van muren als achtergrond. In Italië doet hij niet anders. Onderweg op straat, op pleinen, op het strand vraagt hij vrouwen of ze op de foto willen. Vaak zijn het fotoshoots van maar 5 tot 10 minuten, een enkele keer komt het tot een afspraak voor een uitgebreide fotosessie de volgende dag. Italiaanse vrouwen laten zich blijkbaar graag portretteren, waarschijnlijker minder uit ijdelheid dan uit vriendelijkheid en openheid. Werken met de lichtomstandigheden die er zijn is voor Aeilko een vanzelfsprekende zaak. Flitsers worden niet gebruikt, het goud- en zilverkleurige reflectiescherm des te meer. Signora, are you a gold or silver woman? Oh ja, Engels wordt nog steeds niet overal verstaan en gesproken: argento o oro? En anders zijn er nog altijd handen en voeten en een big smile om mee te communiceren.

De foto’s zijn uniek, zoals elke vrouw uniek is en elke muur. Iedere momentopname laat ook een hele geschiedenis doorschemeren. Deze expositie maakt dat duidelijk, op een bescheiden en authentieke wijze. Net zo bescheiden zijn de ‘strandmeisjes van Monopoli’ die de achterwand innemen. In deze serie die meer de variant ‘donne e mare’ verbeeldt, zijn tachtigjarige inwoonsters van het vissersdorp geportretteerd op hun dagelijkse ochtendontmoeting. Op zo’n wijze samen oud worden, dat wil Aeilko ook!

Bij de opening, afgelopen zaterdag zijn reeds 5 fotowerken verkocht! Voor fotogalerie Lichtzone een unicum!

 

 

Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in't Jatstraat 36 9712EK Groningen. Tel. 050 589 0207. Openingstijden wo t/m zo van 12.00-17.00.